top of page
Търсене
  • Снимка на автораДОРИС КЛИНИКС

Борите се с излишни килограми? Възпалението може да е причината!

За отслабването влияят много повече фактори от броенето на калориите. Нашият организъм има невероятни способности да регулира количеството енергия, която консумираме и изразходваме, затова можем да ядем каквото си искаме /разбира се без вредни или преработени храни/ и да продължаваме да слабеем здравословно. Но как стоят нещата с работата на другите динамични системи в тялото?За отслабването влияят много повече фактори от броенето на калориите. Нашият организъм има невероятни способности да регулира количеството енергия, която консумираме и изразходваме, затова можем да ядем каквото си искаме /разбира се без вредни или преработени храни/ и да продължаваме да слабеем здравословно. Но как стоят нещата с работата на другите динамични системи в тялото?


Функционалната медицина е категорична, че възпалението е сериозен причинител за качването на килограми.

Налични са убедителни доказателства, които свързват възпалението с обезитета. Според изследователите намаляването на възпалението може да помогне за намаляване на теглото. При положение,че има множество начини да се намали възпалението в тялото, изследователите все пак са открили, че определени промени в хранителния режим са по-ефикасни от други.


Какво е възпалението?

Напълняването се причинява от най-различни фактори, един от които е възпалението. Ако терминът „възпаление“ не ви е познат, то може да е и защото това не винаги означава нещо лошо. Когато тялото е атакувано, възпалението е негов съществен отговор. Възпалението предизвиква излекуването на раните, елиминира мъртвите клетки, дори предпазва от инфекции.

Въпреки това прекаленото възпаление може да доведе до болестно състояние и напълняване. Проблемът е, че когато тялото е бомбандирано от възпалителни сигнали през целия ден, в един момент му става трудно да се справя с ефикасното изгаряне на калориите. За да разберем как точно възпалението допринася за напълняването първо трябва да отговорим какво представляват острото и хронично възпаление.В зависимост от това колко дълго продължава възпалението, то може да е остро или хронично. Острото възпаление се появява бързо като част от нормална изцелителна реакция на организма в резултат от заболяване или нараняване. Острото възпаление отшумява след като свърши работата си и не е необходимо повече. Хроничното възпаление се натрупва с времето в резултат от нормалната реакция на тялото спрямо най-различни здравни проблеми. Когато имате хронично възпаление, възпалителната реакция на вашето тяло в даден момент може да започне да разрушава здравите тъкани и органи. В наши дни появата на заболявания, свързани с хроничното възпаление, се покачва сериозно. Хроничните възпалителни заболявания, каквито са инсултът, хроничната белодробна болест, сърдечните проблеми, ракът, затлъстяването и диабетът убиват трима на всеки пет болни по света.


7 най-често срещани причинители за хронично възпаление


Хроничното възпаление може да е резултат от невъзможността на имунната система да елиминира агента, който предизвиква острото възпаление. Този агент може да се окаже по-силен от имунитета и да остане в тъканите за продължителен период.


1. Психически стрес

Краткотрайните ефекти от психическия стрес върху имунната система често се проявяват като увеличена склонност на индивида към разболяване или развитие на простуда след продължителен период на стрес. Въпреки че дългосрочните влияния на възпалението са по-изразени в тялото, те трудно се виждат/хващат. Такива възпаления могат да се получат като резултат от финансови затруднения, токсични връзки, изтощаваща професия или забързан начин на живот.


2. Хранителна непоносимост - физически стрес върху тялото

Някои от най-популярните храни, които могат да провокират имунологична реакция в хората, са млечните продукти, глутена, яйцата, захарта. Хранителните непоносимости/чувствителности възникват, когато тялото чувства определени съставки в храната като „заплаха“ и активира имунната система да се бори с тях, а това усилва възпалението. Повечето хора с хранителни алергии или непоносимост към храни изпитват различни симптоми вкл. болки, главоболие, възпаление и подуване, проблеми с килограмите, храносмилателни проблеми и т.н. Имунологичният защитен механизъм на вашето тяло използва възпалението, за да премахне/елиминира нещо опасно от организма. Много хора не са наясно с факта, че са алергични или имат повишена непоносимост към дадени храни и съставки.


Хроничният стрес, бил той на психическа или физическа основа /храна, токсини/, кара тялото да произвежда възпалителни цитокини, което увеличава още повече цялостното възпаление в организма.


3. Консумиране на преработени храни

Тъй като 70% от вашата имунна система се намира в червата, консумацията на нездравословни масла и олио, прекомерната захар и недостатъчно количество качествени хранителни съставки могат да променят баланса на чревната флора, а това влияе на начина на работа на имунната система. Хроничното възпаление може да се появи след прием на преработени храни, вкл. „здравословни“ и без глутен преработени храни. Повишена калорична стойност, добавена захар, наситени мазнини и трансмазнини, недостатъчно количество фибри и микронутриенти, високоенергиен процент (E%) в една диета от свръхпреработени храни са описание на про-възпалителен хранителен режим. Обратното, диети с висок процент на непреработени или слабо преработени храни съдържат съкровищница от микронутриенти с противовъзпалителен потенциал. Оттук ясно се вижда връзката между нивото на индустриално преработените храни и техния възпалителен потенциал.


4. Излагане на токсини от околната среда

Разрушителите на ендокринната система, каквито са глифосатите, присъстват във всичко – от пластмасовите изделия до домакинските и разкрасителните продукти, дори в питейната вода. Посевите се пръскат обилно с тези глифосати, а те могат да увредят човешките клетки и да алармират имунната система за нашественици в тялото, които трябва спешно да бъдат изгонени. За жалост ние влизаме в досег с тези съединения ежедневно, често без дори да осъзнаваме това, и така повишаваме възможността за активиране на имунния отговор. Жителите на индустриалните общества са в по-голяма степен изложени на токсични екологични товари, което се свързва със силното увеличаване на случаите на автоимунни заболявания.


Две паралелни проучвания показват, че генетичната предразположеност към автоимунни заболявания може да бъде обяснена с генетични фактори, но трябва да се знае също, че за отключването им е необходимо наличието на агенти от околната среда, които да активират генетичната предразположеност към тези заболявания. Тоест в основата на заболяванията не е генетичната предразположеност, а отключващите я фактори.


5. COVID-19

Моноцитите са имунни клетки в кръвта, служещи за „пехотинци“ или първоначален отговор на появилата се инфекция. Те са податливи на инфектиране от SARS-CoV-2. В резултат на това тези имунни клетки претърпяват пироптоза /клетъчна смърт, причинена от инфекция/ което води до още по-голямо влошаване на системното възпаление.


Възпалението и COVID-19 получават огромно внимание тези дни. Хроничното възпаление може да бъде предизвикано от COVID, който в същото време е в състояние да активира и други скрити вируси като Епщайн-Бар и така да причини допълнително възпаление.


6. Хормонални нарушения

С възрастта хормоналният баланс на тялото се променя към повишено количество кортизол и спад в нивата на естроген и тестостерон. Хронично високият кортизол нанася сериозни поражения върху тялото, причинявайки всичко лошо - от инсулинова резистентност до понижено функциониране на имунната система. Излишният кортизол също се свързва и с понижаване на нивата на щитовидния хормон. Ето защо много хора се борят с наднормено тегло, страдат от хронични инфекции, умора и други симптоми и състояния, които още повече изострят ефекта на възпалението. Изследователите вярват, че възпалението е и специфичен проблем при жените по време и след менопаузата.Възпалението, причинено от хормонален дисбаланс, може да доведе до 75% от всички автоимунни заболявания при жените.


7. Поражения върху червата

Чревното здраве се отнася до функционалния баланс на бактериите в гастроинтестиналния тракт. Здравите черва помагат за поддържането на цялостното здраве и благополучие. Червата също съдържат здравословни бактерии и имунни клетки, които пазят тялото от вредни бактерии, вируси и паразити, а всички те са необходими за правилното функциониране на организма. Бактериите в червата произвеждат и невротрансмитери /като серотонина/, имащи противовъзпалителни свойства. Дисбиозата се получава, когато лошите чревни бактерии надвишат благотворните бактерии, а това води до хронично възпаление и предизвиква редица хронични възпалителни състояния /като диабет, астма, синдром на възпаленото черво/.Според проучванията наличието на разнообразна флора от добри бактерии в червата може да подобри психологичните симптоми, да пребори напълняването и подобри функционирането на имунната система.


Как хроничното възпаление влияе върху напълняването?

Изследователите са открили няколко начина по които хроничното възпаление въздейства на трупането на килограми, но поради много пряката връзка между тях ситуацията прилича на въпроса кое е първо - яйцето или кокошката.

⦁ Обикновено хормоналните и метаболитни промени, причинени от натрупването на килограми, покачват нивата на С-реактивния протеин в кръвта. Тези съществени показатели за възпаление са често срещани и остават високи докато не бъде премахнато свръхтеглото.

⦁ В добавка, последвалото възпаление намалява капацитета на тялото да преработва инсулина, което води до повишаване на нивото на кръвната захар и причинява натрупването на мазнини в черния дроб, а това пък допълнително намалява способността на тялото да преработва инсулина. Това разбира се може да доведе до още по-голямо напълняване, което от своя страна ще увеличи инсулиновата резистентност и така нататък. Един жизненоважен хормон - лептинът, който действа в мозъка като сигнализатор за управлението на метаболизма и глада, също се повлиява негативно от напълняването и възпалението. Понижените нива на лептина пречат на всякакви опити да се регулира теглото – те водят до намален метаболизъм и повишено чувство на глад.


7 съвета за намаляване на възпалението и контрол на теглото


1. Храни с цветове на дъгата

Храната играе голяма роля върху чревното здраве и възпалението. Намалете приема на преработени храни и увеличете този на противовъзпалителни като боровинки, ягоди, малини, къпини, сьомга, зеленолистни, куркума, зехтин.


2. Справяне със стреса

Справянето с изпълнена със стрес околна среда може да е трудно, но не е невъзможно стресът да бъде контролиран и отработван. Намалете стреса посредством медитация, йога, четене, дълбоко дишане, разтягане и други дейности за лична грижа.


3. Подобрете навиците за сън

Проучванията показват, че лишаването от сън има негативен ефект върху чревното здраве и възпалението. За цялостното ви здраве е препоръчително да имате по 7-8 часа сън всяка нощ. Дръжте телефона и лаптопа настрана поне час преди сън.


4. Оптимизирайте приема на качествена вода

Клетъчната хидратация е много важна за намаляване на възпалението и на теглото. Направете така, че да приемате достатъчно количество чиста структурирана вода.


5. Опознайте своите дисбаланси и ги лекувайте

Функционалният тест показва основните хранителни чувствителности, чревни инфекции, хормонални дисбаланси, паразити, гъбични инфекции, лошо функциониране на митохондриите, хранителен недостиг и др. Това е единственият начин да се стигне до дълбоките причини за вашето възпаление. Тествайте си нивата на възпаление в тялото, за да разберете как начинът ви на живот им влияе.


6.Подхранвайте тялото си с правилните хранителни добавки и нутриенти. Пробиотиците увеличават благотворните чревни бактерии и се борят с лошите. Други противовъзпалителни добавки са всички В витамини, Витамин Д, магнезий, Омега 3 мастни киселини. Хапвайте повече скумрия, сьомга, чия/ленено семе, конопено семе, водорасли, орехи, за да увеличите приема на Омега 3. Tова са отлични природни източници за намаляване на хроничното възпаление.


7. Използвайте терапия с червена светлина

Терапията с червена светлина намалява хроничното възпаление като увеличава притока на кръв към наранените тъкани и повишава антиоксидантните защити на тялото.


В обобщение

Тъй като обезитета и наднорменото тегло са основен проблем днес, трябва ние всички да сме наясно с цикъла трупане на килограми --->възпаление---> трупане на килограми. Въпреки че може да ви изглежда изтощително, съвсем не е трудно да обърнете посоката на тези негативни ефекти. Придържането към здравословен начин на живот може да ви помогне да намалите възпалението, да започнете да стопявате излишните килограми и да разчупите порочния кръг.


Ако желаете да се отървете от упоритите килограми, от хроничното възпаление и огромните рискове, които то крие, позвънете в Медицински център „Дорис клиникс“, за да запишете час за консултация и научите повече за нашите протоколи и терапии. Тел: 0879 851 557; 0879 853 557

22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page