top of page
Търсене
  • Снимка на автораДОРИС КЛИНИКС

Европейски насоки за склеротерапия при хронични венозни заболявания


Склеротерапията представлява прицелна химическа аблация на разширени (варикозни) вени чрез интравенозно инжектиране на течно или пенообразно склерозиращо лекарствено средство. Третираните вени могат да бъдат интрадермални, подкожни и/или трансфасциални, както и повърхностни и дълбоки в случай на венозни малформации. Целта на настоящите насоки е да дадат основани на доказателства препоръки за склеротерапия с течност и пяна.

Методи: Настоящите насоки бяха изготвени от името на 23 европейски флебологични дружества по време на конференцията за насоките, проведена на 7-10 май 2012 г. в Майнц. Конференцията бе организирана от Германското дружество по флебология. В насоките се прави преглед на актуалните познания, отразени в публикуваната медицинска литература. Регулаторното положение на склерозиращите лекарствени средства е различно в различните държави, но това не е взето предвид в този документ. Препоръките на настоящите насоки са класифицирани в съответствие с препоръките на работната група на Американския колеж на гръдните лекари за оценка на силата на препоръките и качеството на доказателствата в клиничните насоки.

Резултати: Настоящите насоки са фокусирани върху двете склерозиращи лекарствени средства, които са лицензирани в повечето европейски държави - полидоканол и натриев тетрадецил сулфат. Други склерозанти не са дискутирани подробно. Насоките дават препоръки относно показанията, противопоказанията, страничните ефекти, концентрациите, обемите, техниката и ефикасността на склеротерапията с течност и пяна на разширени вени и венозни малформации.58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page