top of page
Търсене
  • Снимка на автораДОРИС КЛИНИКС

Израелска иновация спасява живота при тежки травми с кръвоизливиИзраелски лекар изобрети иновативен метод за овладяване на кръвоизливи при тежки вътрешни травми, причинени от огнестрелни и прободни рани, аневризма на абдоминалната аорта, както и при родилки. Съдовият хирург Яир Галили, който практикува и у нас, е автор на иновативния метод, даващ възможност за оказване на жизненоважна първа помощ на пострадалите при подобни инциденти. Изобретението помага за оказване на натиск върху прекъсната аорта в гръдния кош или корема и действа чрез магнити. 


„Парамедиците и екипите на спешна помощ, които пристигнат при спешно повикване, са достатъчно добре обучени, за да успеят да поставят чрез тръба през устата малък магнит, който да взаимодейства с по-голяма магнитна плоскост под гърба, върху която е положен пострадалият. Така има възможност да се прекъсне кръвоизлива, докато пациентът пристигне до болница за адекватно лечение”, д-р Галили обясни пред БТА как действа изобретението му по време на поредното си посещение в София. Всъщност в тази медицинска иновация има и „българска връзка” – идеята за този метод го осенява по време на работното му посещение у нас преди две години.


Д-р Галили е патентовал иновативния си метод, който ще спасява човешки животи и ще се прилага в практиката, след като инвеститори го изведат до масово производство и разпространение.


Израелският лекар от години посещава често България, където има хиляди пациенти. Той лекува разширени вени по някога иновативен метод, който обаче вече се прилага на практика от две-три десетилетия. „Методът е безопасен, безболезнен и безкръвен, а това е много важно за пациентите” , каза израелският специалист, който тъкмо е приключил прегледа на млада пациентка с разширени вени. Тя е от отдалечен от София град, но решила да потърси помощта на израелския специалист след препоръки на съграждани. Терапията следва обстоен преглед с ултразвук, при който д-р Галили диагностицира състоянието на пациента. Често му се случва да помага на хора, които страдат от години, но са лекувани за съвършено други състояния. Проблемът с вените се диагностицира бързо от опитен специалист с доплер ехография, казва д-р Галили. С апарата той установява и липса на проблеми с вените при пациенти, които смятат, че имат съдов проблем и затова са потърсили израелския специалист.


Когато се установи заболяване на вените, терапията е бърза и ефикасна. При прегледа с ултразвук, лекарят определя зоните с увредените участъци и прецизно инжектира в тях склерозиращ препарат под формата на пяна. Болната вена се свива и се унищожава по химически път. Процедурата е бърза, понякога пациентите може да изпитат в последващите дни лек дискомфорт в третираната област, която отзвучава бързо. Не боли, две-три инжекции като тези при ваксина, уверява младата пациентка, която спокойна и усмихната напуска кабинета на лекаря. Той документира щателно проблемните зони, описва терапията и проследява състоянието на всеки от пациентите  си, които имат постоянен достъп до медицински персонал и съвети, дори и когато израелският лекар не е у нас.


В Израел иновациите са двигател на обществото и икономиката, а страната е лидер и в областта на здравеопазването. В навечерието на националния празник на Израел разговаряме с д-р Галили за значението на иновациите в живота на хората. Той е сред израелските медицински специалисти и иноватори в медицината, които работят и в България. За българските медици и специалисти в сферата на общественото здраве достъпът до постиженията на израелската медицинска наука бе улеснен през 2012 г., когато е одобрен план за сътрудничество между министерствата на здравеопазването на България и Израел в областта на здравеопазването и медицинската наука. 


Д-р Яир Галили е завършил медицина в университета „Бен Гурион”, специализирал е обща хирургия, съдова хирургия и ултразвукова диагностика на вени и артерии. През 2002 г. завършва специализация по ултразвуково-контролирана склеротерапия в kлиника по съдови заболявания в Чикаго, САЩ, която прилага и у нас. Оттогава въвежда и развива клинична практика по ултразвуково-контролирана склеротерапия в няколко медицински центъра в Израел. Освен в Израел и у нас, има пациенти в Хърватия, Румъния, Казахстан. В последните две страни е предал опита си на местни специалисти. Склеротерапията не е негово изобретение, но той я доразвива и усъвършенства активно през последните години за още по-голямо удобство и полза за пациентите.


Всеки медицински метод, който е подходящ и щадящ за пациента, трябва да се прилага, каза д-р Галили. Но понякога, ако методът или терапията изглеждат трудни за овладяване от лекарите, те и по-трудно набират популярност и широко прилагане, добавя той. Лекарят с голямо желание отделя време да представя изключителната методика пред желаещи колеги. Не изключва вероятността след време да се отдаде на мисията да обучава лекари на специфичната терапия, на която е посветил професията си през последните години.


Източник: bta.bg


7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page