top of page
Търсене
  • Снимка на автораДОРИС КЛИНИКС

Истината за безсънието


Днес аптекарите у нас и световните статистики са категорични, че хората повсеместно търсят хапчета за борба с хроничното безсъние и проблемите със съня.

Всеки, който е изпитал безсъние поне веднъж, знае колко неприятно и дори отчайващо е подобно състояние. Липсата на сън или лошият такъв могат да ни накарат да се почувстваме сякаш всеки момент ще рухнем психически или физически. Често се случва да се питаме ще успеем ли изобщо да преживеем деня. Да се живее с този проблем е изключително трудно. Дори ако безсънието не е сред основните хронични състояния от които страдаме, много важно е да знаем как да си върнем добрия сън и да го задържим, защото той оказва огромно въздействие върху цялостното ни здраве във всеки един момент.

Какво е най-честото обяснение на проблема?

Конвенционалната медицина дава няколко отговора за причините на безсънието. Някои от тях може и да съдържат някаква истина. Вашият личен лекар може да ви каже, че причината да не спите е в това, че сте тъжен, гневен, тревожен, страдате от депресия, изживявате проблемни ситуации, имате хронични болежки, или дори че страдате от сънна апнея.

Всички или част от тези симптоми може да са част от живота ви в дадения момент. Но те са симптоми, а не първопричина за проблемите ви със съня. Вероятно често чувате от лекарите как други ваши заболявания или симптоми може да са в основата на безсънието ви. Подобни констатации или вероятности обаче не водят до никъде, тъй като ако не бъде определена първопричината, няма как заедно с лекаря да се заемете с нейното отстраняване.

Има и случаи, при които тревожността или депресията ви не са породени от лични драми и тревоги и е много притеснително, когато няма кой да ви каже какво ги е породило. А ако към тях се присъединят и проблеми със съня, които също не успявате да си обясните, положението става още по-тревожно. Да лежите будни в леглото и без отговори спомага за появата на допълнителна тревожност, която още повече затруднява заспиването.

Понякога, при проблеми със съня, специалистът може да ви даде някакъв отговор, с който временно да облекчи объркването и неяснотата ви. Може дори да успеете да поспите седмица или повече, понеже сте получили някакво обяснение и загадката на безсънието не ви тревожи толкова силно.

Най-често обаче не получавате нито верните отговори, нито правилните препоръки и предписания, било то от конвенционалната медицина или алтернативната аптека, защото и двете се опитват да повлияят на симптоматиката и не стигат до корените на проблема.

Нерядко лекарите казват на страдащите от безсъние, че вероятно имат проблем с щитовидната жлеза и затова са будни нощем. Щитовидният проблем обаче, дори да съществува, не е причина за безсънието, но ако вие сте притеснен от този проблем, тогава и безсънието ви ще се задълбочи. Много хора изгубват съня си, когато чуят диагнози като тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидизъм, хиперфункция на щитовидната жлеза и т.н., все състояния, за които на пациента се обяснява, че собственото му тяло атакува щитовидната му жлеза. И да, можете да загубите съня си при мисълта за операция на щитовидната жлеза. Не забравяйте обаче, че зле работещата жлеза не предизвиква безсъние.

Различните видове проблеми със съня

От огромно значение е да разберем първоизточника на проблемите със съня и какво точно става в нашето тяло, за да можем да предприемем стъпки за лечение. Трябва да локализираме целта, преди да започнем да я преследваме. Не е възможно да се отървем от даден симптом или състояние, без да го разберем. Дори да сме се справили с него, преди да сме го разкрили напълно, много вероятно е, че то ще се завърне в живота ни на по-късен етап или причината за него ще създаде друг проблем, за който няма да подозираме откъде идва. Ето защо, толкова често отговорите, които медиците ни дават, не работят. Не защото медицината не е напреднала и не е в състояние да върши чудеса, а защото лекарите невинаги успяват да стигнат до основната причина за дадено състояние. Често това е факт и за разстройствата на съня.

Проблемите със съня при всеки са много различни. Може например да заспивате трудно, да минават часове, докато това се случи, а при събуждане да не се чувствате отпочинали, защото не сте спали достатъчно.

Или е възможно да заспивате навреме, но да се будите много рано сутрин и да не можете да заспите отново. Умът ви започва да работи на бързи обороти преди изгрева на слънцето и изпадате в тревожност, че не успявате да си доспите.

А може обичайно да заспивате лесно, но като се събудите посред нощ, да не можете да заспите отново и така до сутринта, когато най-накрая заспивате.

Има и вариант, при който заспивате и се будите често през цялата нощ, но не успявате да заспите истински дълбоко.

Някои хора не са в състояние да спят през цялата нощ и когато дойде утрото се чувстват напълно изтощени. Ако това се отнася до вас, можете да опитате бърза дрямка, ако ви се отдаде възможност.

Има хора, които през целия ден се чувстват изтощени, борят се със задачите и единственото за което мечтаят, е да намерят място да полегнат и да затворят очи. Искат само да заспят. А когато дойде нощта, изведнъж се оказват будни, а заспиването навреме - непосилна задача.

Може да успявате да спите през цялата нощ, но да се събуждате с чувството, че имате нужда от още 8 часа сън. Възможно е близките ви да споделят, че хъркате или дишането ви е плитко, да казват, че сте се събудили от собственото си хъркане и вие да си мислите, че именно това е причината за лошия сън през цялата нощ.

Възможно е да потънете в дълбок сън, но изведнъж ръката, вратът или кракът ви да се окажат в неудобна поза и вие се събуждате.

Среща се и вариант, при който сте уморени и готови за заспиване, но някакъв странен звук, телесен симптом, бръмчене или шум в ушите ви пречат да заспите. Това може да са тинит, синдром на неспокойния крак, сърбежи по кожата, болки по тялото.

Тези или подобни състояния е изживявал всеки от нас, но когато такива нощи се повтарят, говорим за здравословен проблем, който сериозно пречи на здравето, работата, пълноценния и щастлив живот, който заслужаваме да имаме.

Кои са потенциалните причини за проблемите със съня?

Една от възможните причини за проблемите със съня идва от черния дроб. Често той е задръстен и работи трудно, поради натрупаните токсини и приема на мазни и преработени храни.

Черният дроб се възпалява и по време на непрестанните битки, които води с вирусите и лошите бактерии, загнездили се в него от много години. Тези паразити произвеждат невро и дерматоксини, които са отговорни за значителна част от симптоматиката и болестите на съвременния човек.

Когато заспиваме, нашият черен дроб също "заспива" и действа на автопилот. Към 3-4 часа сутринта (часът е различен за всеки) той се събужда и поема отново задълженията си по неутрализиране на токсините, вирусите, отпадъците. Ако черният ни дроб работи бавно и трудно, на него му се налага да прибегне до спазматична конвулсия, за да се пооживи. Тези спазми почти не се усещат, но за някои хора са достатъчни, за да ги събудят. Това се случва в онези нощи, когато заспиваме нормално, после изведнъж се събуждаме в ранните часове на утрото и след известно време пак заспиваме. Тези спазми обясняват и онези тежки нощи, през които ту се унасяме, ту се будим.

Проблемите със съня, причинени от състоянието на черния дроб, съществуват и при хора с проблемна щитовидна жлеза, но не тя е причината за лошия сън. Щитовидната жлеза също се разболява от вредните токсини, които черният дроб не успява успешно и напълно да елиминира.

Вирусните проблеми са сред основните причини за лошия сън. Епщайн-Бар вирусът, херпес Зостер, цитомегаловирус, HHV-6 и някои бактерии тровят тялото и ни държат будни през нощта. Епщайн-Бар вирусът изхвърля невротоксини, които създават проблеми и часове наред не ни дават да заспим. Или ни будят посред нощ и ни държат будни до края. Както споменахме, причиненото от вируси безсъние често се бърка с проблемна щитовидна жлеза, защото нерядко проблемите със съня и с щитовидната жлеза вървят заедно. Но причината за безсънието не е в хипо- или хиперфункция на тази жлеза.

Мононатриевият глутамат и отлаганията на тежки метали в мозъка са в състояние да ни държат будни и да ни лишат от здрав сън. Живачните отлагания нерядко са причина за обсесивно-компулсивните разстройства, синдромът на Турет, тревожността, депресиите и още много. Когато те са в комплект с патогени като Епщайн-Бар вируса, нещата се усложняват още повече: вирусът се храни с тежките метали и освобождава големи количества токсини, известни като невротоксини. Медицинската общност сякаш отказва да види как този бързо размножаващ се вирус причинява стотици симптоми и поражения.

Наличието на чувствителна храносмилателна система, също може да предизвика безсънието ни. Въпросната чувствителност е пряко свързана с нервната ни система, тъй като всяка част от дебелото черво е осеяна с нервни клетки. Докато храната преминава през червата, тя влиза в допир с тези чувствителни нерви през нощта. Понякога досегът е толкова фин, че почти не се усеща, но силата му може да е достатъчна, за да разстрои съня ни.

Сънната апнея може да се появи, ако имате проблеми със синусите и постназално стичане на секрет към гърлото. Може да се появи също, ако сте с наднормено тегло и в легнало положение, което при натиск върху гръдния кош и гърлото да попречи на правилното дишане по време на сън. Третият вид сънна апнея е с неврологичен причинител: когато мозъкът изпраща грешни сигнали към вагусовия нерв и френичните нерви, използвайки електрически импулси и невротрансмитери, чиито функции са отслабени или нарушени поради въздействието на тежките метали или вирусните невротоксини.

Друга потенциална причина за проблемния сън е стресовият начин на живот, водещ до проблеми с надбъбречите жлези. При ежедневие с непрестанен стрес, в кръвта ни се изливат големи количества адреналин. Този адреналин ни държи будни до късно през нощта и при самото събуждане сутрин вече се чувстваме изтощени.

Това са някои от причините за лошия сън и безсънието. Други причини могат да са тревожността, емоционалните рани, неврологични проблеми.

Как трайно да се справим с проблема?

МЦ „ДОРИС КЛИНИКС” работи с протоколи, чиято цел е да ни помогнат да разберем откъде идва проблемът, да започнем да лекуваме и възстановяваме работата на черния дроб, да изчистим МНГ и тежките метали, да поправим храносмилателните проблеми, да излекуваме надбъбречните жлези и да елиминираме Епщайн-Бар вируса. Тогава здравето и сънят се завръщат с пълна сила.

В МЦ „ДОРИС КЛИНИКС” подробно обясняваме на пациентите колко важен и незаменим фактор за здравето ни е сънят, как оказва мощно лечебно действие върху целия организъм и влияе върху лечението на повечето здравни проблеми.

Нашата терапия за проблемите със съня е строго индивидуална. Тя включва не само работата на специалистите, но и силно ангажираното участието на пациента.

Протоколите ни са медицински и безлекарствени и се изготвят от тричленен лекарски екип. При правилно следване на предписанията, резултатите са изключително бързи и трайни. В рамките на дни може да се постигне значително подобрение на съня, а след месец хората да забравят какво е да се будиш по няколко пъти на нощ и отчаяно да се молиш сънят да дойде.

7 преглеждания1 коментар

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Oct 13, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

:)

Like
bottom of page