top of page
Търсене
 • Снимка на автораДОРИС КЛИНИКС

СЕЗОННАТА ДЕПРЕСИЯ И НЕЙНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Актуализирано: 3.12.2023 г.


Сезонната депресия или сезонното афективно разстройство е вид депресия, свързана със сезонните промени. Повечето от изпитващите тази депресия забелязват повишено чувство на тъга в края на есента или началото на зимата /известно и като зимна депресия/. По-мека форма на зимната депресия наричаме "зимната унилост", когато е възможно да усетите подтиснатост през по-късите, мрачни и студени дни. 

Сезонната депресия обичайно засяга повече жени отколкото мъже. Може да имате по-голям риск от сезонна депресия, ако вие или член на семейството ви са диагностицирани с други психични разстройства като например депресия, биполярно разстройство, тревожност, паническо разстройство, хранително разстройство. Хората, които живеят при надморска височина далеч на север или на юг от Екватора, където има по-малко слънце, са по-податливи към сезонна депресия.

Някои сериозни хипотези описват като причини за сезонната депресия хормоналните промени и слънчевия дефицит. Знаем, че слънцето помага за регулирането на хормоналните нива на серотонина /невротрансмитерът, който регулира настроението/ и на мелатонина /хормонът, регулатор на циркадния ритъм/. Намаленият прием на слънчева светлина през зимните месеци може да доведе до по-ниски нива на серотонин и по-високи нива на мелатонин, което причинява депресивни настроения. Синтезът на серотонин зависи от наличието на витамин Д, който основно се произвежда в човешкото тяло от излагането на слънчева светлина. Следователно пониженото излагане на слънчева светлина намалява витамин Д, което може да доведе до понижени нива на серотонин.  


Сезонната депресия и нейните признаци и симптоми

 • Чувствате се тъжни през цялото време

 • Чувствате се безнадеждно или че сте безполезен

 • Мислите за самоубийство или самонараняване

 • Губите интерес към хобитата си или към дейности, които са ви носили удоволствие

 • Умора

 • Трудности в концентрацията

 • Проблеми със съня

 • Промени с апетита и теглото

 • Болки в тялото

 • Специфичните симптоми на зимната депресия включват:

 • Прекалено дълъг сън

 • Страст към въглехидратни храни

 • Напълняване

 • Уморяемост


За справяне с тези състояния и за изготвяне на индивидуален протокол от областта на Функционалната медицина се назначават конкретни лабораторни изследвания и се провежда задълбочено интервю с пациента.


Важен компонент за изготвяне на индивидуалния протокол е оценката за наличието на следните фактори и дефицити:


МИКРОНУТРИЕНТИ: Над 20 различни дефицити на хранителни съставки/микронутриенти се свързват с депресията, сред тях са: витамините В, цинк, селен, магнезии, йод, мед, калций и витамин Д. 


ХОРМОНИ:  Те могат да се измерят посредством кръв, урина, слюнка. Данните за кортизола и мелатонина са много важни, тъй като дисбаланса при единия или при двата може да предизвика промени в биологичния часовник и да допринесе за сезонната депресия. Други хормони също влияят на настроението и мозъчната активност. Измерването на хормоните на секса и на щитовидната жлеза могат да дадат допълнителни насоки за настъпили промени в настроението.


НЕВРОТРАНСМИТЕРИ: Тест на урината може да измери невротрансмитерите, техните прекурсори и разпадните продукти, за да се определи как дисбалансите на нивата на невротрансмитерите биха могли да повлияят на промени в мозъчната активност, емоциите и енергийните нива.

Органичен киселинен тест може да определи статуса на невротрансмитерите и да установи има ли витаминен, аминокиселинен и антиоксидантен недостиг, който би могъл да наруши здравословното функциониране на нервната система. 


ГЕНИ: Вариациите на нашите гени може да повлияят на производството и метаболизма на хормоните и генетично да ни предразположат към нарушения в настроението. Генетични тестове могат да помогнат за изясняване на картината, когато се налага предписването на медикаментозни или хранителни интервенции, свързани с нуждите на индивида.


Как Функционалната медицина лекува сезонната депресия


Конвенционалният подход за лечение на сезонната депресия включва комбинация от антидепресанти, лека терапия и психотерапия. Докато някои хора може да се нуждаят от антидепресанти за справяне с депресията, алтернативните природни интервенции може да лекуват успешно повечето състояния, както и да намалят медикаментозните дози при други, или да предотвратят изцяло предписването на медикаменти при трети. Протоколите на Функционалната медицина включват:


Хранене: Най-общо казано, диетата с храни, които противодействат на възпалителните процеси се свързва с понижаване на риска на всички форми на депресията. Придържането към такава диета означава да се увеличи приема на определени храни и намали приема на други, а именно:

 • Повишено количество плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, зехтин, нискомаслени млечни продукти, и антиоксиданти

 • Намален прием на червено или преработени меса, прости въглехидрати, сладки неща и високомаслени млечни продукти

Най-често срещаните хранителни дефицити, забелязани у пациенти с психични проблеми са липсата на Омега 3 мастни киселини, В витамини, минерали и определени аминокиселини. Когато това се разбере, ще можете да направите правилен избор на храни, които са ви необходими за здравословен синтез на хормоните и невротрансмитерите, както и за протичането на сигналите между тях.

Белтъчините са изградени от аминокиселини, като някои от тях се добиват посредством храната.  Аминокиселините играят много роли в организма, включително синтеза на невротрансмитери. Недостигът на белтъчини и аминокиселини може да доведе до ниски нива на невротрансмитерите и да изостри депресивните симптоми. Триптофанът е аминокиселина прекурсор на серотонина. Включването на следните храни, богати на триптофан, може да оптимизира нивата на серотонин:

 • Птиче месо

 • Фермерско сирене

 • Яйца

 • Авокадо

 • Кафяв ориз

 • Семена от сусам, тиквено семе, фъстъци

Въглехидратите отключват освобождаването на инсулин, който помага на захарта и триптофана да влязат в мозъка. Въглехидратите с по-нисък гликемичен индекс по-често имат траен ефект върху химическите процеси в мозъка и по-рядко предизвикват пикове и спадове в кръвната захар. 

Опитайте се да включите следните въглехидрати в храната си:

 • Плодове и зеленчуци

 • Бобови храни

 • Кафяв ориз

 • Овесени ядки

 • Пълнозърнеста паста 

Аминокиселините Омега 3 са основни аминокиселини, които тялото не може само да произведе и трябва да си набави от храната. Омега-3 са необходими за мозъчната функция и растежа на клетките, а много проучвания доказват ползата от Омега-3 за настроението. Двете ключови Омега 3 мазнини за здрав мозък са  EPA и DHA, които могат да се приемат чрез храна и хранителни добавки.

 • Най-добрите източници на Омега-3 са тлъстите риби като сьомгата, сардините, скумрията и пъстървата.

 • Най-добрите веган източници на DHA и EPA са морските водорасли и зелените водорасли.

 • Лененото семе и тиквеното семе съдържат алфалиноева киселина ALA, която тялото може да превърне в EPA и DHA; този процес обаче може да е недостатъчно ефикасен, затова не трябва да се разчита само на алфалипоевата киселина за посрещане на нуждите от Омега-3.

Тялото се нуждае от достатъчно количества от други хранителни кофактори, които да подпомагат производството на хормони и невротрансмитери. Ето кои витамини и минерали трябва да присъстват в диетата:

 • B Витамини (особено витамин B6 и фолат): пълнозърнести храни, месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, бобови храни, тъмнозелени листни зеленчуци.

 • Витамин C: цитрусови плодове, домати, чушки, киви, ягоди, броколи

 • Витамин D: сьомга, сардини, риба меч, масло от черен дроб на треска, пълномаслени млечни продукти

 • Магнезий: ядки, семена, соя, черен боб, банани, броколи, спанак, пълнозърнести храни.

 • Цинк: скариди, месо, птиче месо, тиквени семки, беща, млечни продукти

 • Желязо: червено месо, скариди, дроб, тъмнозелени листни зеленчуци, зеленчуци, тофу.


Много билки в хранителните добавки и като самостоятелна форма могат да повлияят ползотворно върху симптомите на сезонната депресия. Такива са  жълт кантарион, шафран, лавандула, пасифлора. Те са сред най-проучените и ефикасни билки при лечение на депресия.

Редовните тренировки са с доказано положително въздействие върху депресията, тъй като при тях се освобождават химични съединения, които подобряват настроението, повишават желанието за социално общуване и увереност и действат като здравословен механизъм за справяне с мрачните мисли. Двигателна активност поне по 30 минути от три до пет дни в седмицата въздейства положително върху депресивните симптоми.


Акупунктурата, масажът и ароматерапията са алтернативни методи с доказан успех при лечението на депресивните симптоми. 


Сезонната депресия засяга милиони хора. Смята се, че тя се предизвиква от биохимични промени поради нарушен баланс между витамини, невротрансмитери и хормонален дисбаланс в резултат от липсата на слънчева светлина. Сезонната депресия може сериозно да наруши качеството на живот, причинявайки психични/емоционални и физически симптоми. Работата с функционален лекар ще ви помогне да разберете точните причини и нужди на организма, да се фокусирате върху коригирането на диспропорциите в хранителния състав, невротрансмитерите и хормоните и така да се справите с проблема, предотвратите появата му отново и заживеете пълноценно. 

37 преглеждания0 коментара

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page