top of page

Медицинска грижа

Функционална медцина 21-век

С функционалната медицина доброто здраве е напълно по силите ни

Какво представлява функционалната медицина?

Функционалната медицина е насочена към дълбочинните причини на заболяването. Нейният подход е фокусиран върху целия организъм,  а лекар и пациент участват в общо терапевтично партньорство. Става дума за еволюция в медицинската практика, която много по-качествено и успешно се справя със здравните потребности и проблеми на човека от 21 век.

Функционалната медицина се насочва към пациента в неговата цялост и единство, а не към отделна група симптоми, с което променя традиционните медицински практики. Практикуващите функционална медицина лекари прекарват време със своите пациенти, изслушват техните истории и разглеждат взаимосвързаността между генетични предразположения, околна среда и фактори, свързани с начина на живот, които могат да повлияят дългосрочно на здравето и комплексните хронични заболявания.

Посредство детоксикация, излекуване на чревната дисбактериоза, възстановяване на хормоналния баланс и снабдяване на организма с правилна храна, от една страна и работа за промяна на начина на мислене и отработване на стреса от друга, функционалната медицина лекува успешно и трайно и ума и тялото.

Защо да изберем фунционална медицина

Фокусът на Функционалната Медицина е ориентиран върху грижата за пациента, представяйки здравето като положителна жизненост, а не само като отсъствие на болест. Посредством изслушването на пациента и научаването на неговата/нейната история, лекарят го повежда в процеса на разкриване на отличителните черти за истинското здраве и усещане за щастие. Нашите лекари изработват терапии и протоколи, отговарящи на уникалните потребности на конкретния пациент.

Основан на науката здравен подход

Лекарите, практикуващи Функционална медицина,  разглеждат всеобхватно и задълбочено  цялостния пъзел от взаимодействия в пациентската история, физиология и начин на живот, които биха довели до даденото заболяване. Взимат се под внимание уникалната генетична структура на отделния пациент, заедно с всички вътрешни /психика, тяло, душевност/ така и външни /физическа и социална среда/ фактори.

Интегриране на най-добрите медицински практики

Функционалната медицина интегрира традиционните западни медицински практики с това, което понякога се смята за "алтернативна" или "интегративна" медицина, фокусирайки се върху превенцията посредством хранене, диета, и двигателна активност; използвайки най-съвременните лабораторни тестове и други диагностични апарати и предписвайки комбинации от безвредни лечебни медикаменти, препарати на билкова и растителна основа, хранителни добавки, терапевтични диети, детокс програми, техники за справяне със стреса на ежедневно ниво.

Иновативна медицина
FUNCTIONAL M BG.png

Всяко ВЪЗПАЛЕНИЕ може да доведе до множество състояния: депресия, артрит, рак, диабет и т.н.
Всеки наш пациент преди консултация попълва специално изготвен за методите на функционалната медицина въпросник. Първата консултация трае около час и се провежда от следните специалисти: доц. Емил Калудиев, д-р Мариам Калудиева, д-р Юлия Атанасова, д-р Валентин Белчев, д-р Антоан Спасов, проф. д-р Лъчезар Гроздински. Тази първа оценка има водеща роля заедно с тестовете и медицинската диагностика за изясняване на цялостната картина на физическото състояние и фунциониране. Протоколите за лечение се изготвят първоначално за срок от 30 дни, като през цялото време пациентът има възможност да контактува с лекарите от екипа, да дава обратна връзка, да получава насоки и допълнителни разяснения. След 30 дни се прави нова цялостна консултация и тестове за оценка на резултатите, като при необходимост от продължаване на лечението се изготвят нови протоколи до пълното излекуване.

Фунционалната медицина е и най-добрата методика за профилактика и превенция на болестите на модерния човек, сред които: затлъстяване, инсулинова резистентност, хипертония, сърдечно-съдови проблеми, ендокринни проблеми, венозна недостатъчност, астма, артрит, хронична умора, кожни проблеми, акне, депресивни състояния, атеросклероза, деменция, Алцхаймер, Хашимото, безсъние и т.н.

Защо се нуждаем от Функционалната медицина?

Нашето общество изпитва силно нарастване на броя на страдащите от комплексни хронични заболявания като диабет, сърдечни болести, рак, психични разстройства и тревожност, автоимунни състояния като ревматоиден артрит. Медицината, прилагана от повечето лекари, е ориентирана към спешната грижа - диагностициране и лекуване на травма или заболяване с краткотрайна давност и с нужда за спешна грижа като например апендисит или счупен крак. Лекарите прилагат специфични медикаменти и лечения като лекарства или оперативна намеса, целящи третирането на непосредствения проблем или симптом.

За съжаление в медицинския подход на грижата при острите фази липсва правилна методология, средства за превенция и лечение на комплексни, хронични състояния. В повечето случаи тази медицина не взима предвид уникалната генетична структура на отделния индивид, фактори като излагане на токсини и вредни вещества от околната среда или аспектите на съвременния начин на живот, които имат директно влияние за увеличаването на ръста на хроничните заболявания в модерното западно общество.

Лекарите на МЦ "ДОРИС КЛИНИКС", прекарват необходимото време със своите пациенти, изслушват техните истории и разглеждат взаимовръзките между генетични предразположения, околна среда и фактори, свързани с начина на живот, които могат да повлияят дългосрочно на здравето и да предизвикат хронични състояния. Ние знаем, че едно състояние може да е резултат от много причини, както и че само една причина може да доведе до множество болести. Например, състоянието ДЕПРЕСИЯ може да е причинено от причини като: дефицит на омега 3, хипотиреоидизъм, дефицит на витамин Д, преддиабет, прием на антибиотици и т.н.;


 

bottom of page