top of page

Повече за разширените вени

Тяхната същност, как се диагностицират и какви методи са най-надеждни при лечение на разширени вени.

ХРОНИЧНАТА ВЕНОЗНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ /известна и като РАЗШИРЕНИ ВЕНИ/ е коварно, широко разпространено социално заболяване, което, ако не се лекува навреме, може да доведе до сериозни усложнения, вкл.инвалидизация. От него страдат хора на всякаква възраст, вкл. ученици. Отговорни за заболяването са нежните венозни клапи, които могат да се увредят поради различни причини: наследствени, хормонални, инциденти, бременност, наднормено тегло и др. Веднъж увредена, венозната клапа не може да бъде "поправена", а невъзможността на кръвта да циркулира нормално, води до нейния застой и разширяване/издуване на самата вена.  Това състояние може да предизвика болки, парене, изтръпване, чувството за тежест и "оловни крака", посиняване и потъмняване на кожата, изпъкналости, незарастващи язви. Разширените вени нерядко засягат и съвсем слаби хора, с добра мускулатура и здравословен начин на живот, болестта може длго време да протича и асимптомно - без наличието на видими изпъкналости или болки. 

Единствено прецизната еходоплерова диагностика, извършена от опитен и компетентен специалист - ангиолог/флеболог може да установи появата и степента на венозната недостатъчност.  Благодарение на еходоплеровата апараратура вече 20 години в страните с развита медицина се прилага изключително успешен метод за нехирургично, щадящо и най-малко рисково справяне с коварното заболяване. Методика "Ултразвуково-контролирана склеротерапия" е наречен на името на използваната при прилагането й апаратура и се определя като революция в диагностиката и лечението на коварното състояния.  

600cda221dd34a2b1e952536_phlebeurysm-disease-legs-white-background-removebg-preview.png

Какви са симптомите при разширените вени?

Много често разширените вени се предизвикват от засягане на клапите на голямата повърхностна вена (вена сафена магна) по хода на бедрото и подбедрицата, както и на клапите на вена сафена парва (по задната част на подбедрицата). Ето защо е необходим предварителен обстоен преглед с доплеров апарат от квалифициран съдов специалист, ангиолог, съдов хирург.

Методи за лечение на разширени вени в МЦ "ДОРИС КЛИНИКС"

Склеротерапия под ултразвуков контрол с полидоканол  Доказано най-ефикасен и щадящ  метод за лечение на разширени вени в  страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други. Новаторско лечение, замества оперативното лечение и има над 95 % успеваемост  дори при пациенти, които не са подходящи за други интервенции. Провежда се в амбулаторни условия, без анестезия, пациентът се връща към обичайните си дейности веднага.

Медицински център „ДОРИС КЛИНИКС” в София предлага доказано най-успешният метод, предизвикал революция в лечението на сериозното заболяване: СКЛЕРОТЕРАПИЯ ПОД УЛТРАЗВУКОВ КОНТРОЛ. Този метод е подходяща и за най-тежките случаи на венозна недостатъчност. Методът склеротерапия под ултразвуков контрол е манипулация, която трае само няколко минути. Няма болничен престой, няма анестезия, няма болка, няма период за възстановяване.

609a77c0f89369d22378813b_Galili-p-1080.jpeg
bottom of page